Piasek kinetyczny
Przepis na piasek: 4 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki oleju.
Składniki mieszamy ze sobą - i mamy gotowy piasek kinetyczny. Jeśli chcemy go urozmaicić - możemy piasek podzielić na kilka kulek - i do każdej dodać inny barwnik spożywczy.
Masa solna
Przepis jest banalnie prosty… i to jest cudowne w przygotowaniu masy solnej. Składa się tylko z 3 składników: mąki pszennej, soli i wody. Mąkę i sól przygotowujemy w takiej samej ilości np.
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka soli;
- ok. 0,5 szklanki woda.
Oczywiście do uzyskania większej ilości masy używamy wielokrotności mąki i soli np. 3 szklanki mąki + 3 szklanki soli + woda. Zacznijmy od tego, że do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy i wlewamy niewielką ilość wody. Mieszamy, rozgniatamy grudki, dodajemy odrobinę wody i ponownie mieszamy. Ilość wody jest tu kluczowym czynnikiem i trzeba ją wlewać stopniowo. Ciasto wyjmujemy na stół lub stolnicę i ugniatamy, aż będzie gładkie (około 5 minut).
W celu uatrakcyjnienia możemy zrobić kolorową masę solną.
Przyprawy
Do podstawowego przepisu na masę solną możemy dodać kakao, cynamon lub kurkumę. Każdy z wymienionych dodatków w naturalny sposób zmieni kolor masy. Kurkuma nada masie żółty kolor, cynamon beżowy, a kakao brązowy. Intensywność zależy od ilości barwnika.
Farby
Do masy możemy dodać również barwniki spożywcze. Kolorów jest bardzo dużo, a dodatkowo możemy je łączyć uzyskując kolejne odcienie. Zamiennikiem farb spożywczych są farbki do jajek wielkanocnych. Można również wykorzystać odrobinę farby akrylowej. Masę najlepiej ugniatać w rękawiczkach, bo barwniki zmienią kolor skóry na kilka dni.
Domowa ciastolina:
2 szklanki mąki,
1 szklanka soli,
2 łyżki oleju roślinnego,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
1,5 szklanki gorącej wody.
Wszystkie składniki należy wymieszać i intensywnie ugniatać, aż się połączą, a masa zrobi się zwarta i elastyczna. Ciastolinę można zabarwić, dodając do podzielonej na części masy barwniki spożywcze.
Przepis na ciecz nienewtonowską:
maka ziemniaczana ok 150g, chłodna woda, miska
Nie ma tu idealnych proporcji, dlatego wodę dodajemy do momentu, gdy masa stanie się jednolita, lecz jeszcze nie płynna. Powinna być nieco twardsza od ciastoliny, a jednocześnie tworzyć gładką, lustrzaną powierzchnię. Ciecz nienewtonowska pod wpływem nacisku zmienia swoje właściwości. Taka ciecz zmienia swoją “twardość”, w przypadku zabawy dłońmi gdy szybko chwycimy ciecz i zgnieciemy to utworzy się kulka, natomiast zwalniając nacisk, ciecz spłynie nam z dłoni. Możemy dodać barwniki lub kawałki bibuły aby zyskać kolor.